Frekvent frågade frågor

Här försöker vi svara på frågor som rör både uthyrande och inhyrande företag, samt frågor som rör kompetensen som individ. Hittar du inte vad du söker så hör av dig till oss.


FAQ

För företag som hyr in kompetens

jag vill ta IN en kompetens


Grattis, du har kommit rätt. Under Q1-22 skall du själv kunna söka i vår Databas på den kompetensen som du är på jakt efter (kan vara roll, kunskap eller annat). Men fram till dess kontaktar du oss på hello@thetunity.com med ditt behov. Vi skickar då över profiler till dig som passar det du söker efter och sedan sätter vi upp ett teamsmöte med dig och personen som du är intresserad av där ni får presentera er för varandra och möjlighet att ställa frågor för att säkra upp att det är rätt för er båda. Känns det bra så kommer ni överens om när uppdraget skall starta och vi tar hand om all försäkring, administration mm.


Vi är inte vana att ha konsulter i vår organisation, hur skall jag tänka?


Du skall inte se personen som en konsult, utan se personen som en deltidsanställd med allt vad det innebär.


Vad kostar det att ta in en kompetens, måste vara dyrt?


Till skillnad från andra bolag där du kan hitta kompetens så har vi en kostnad som motsvara att ha egen anställd personal. Du betalar kostnadstäckning på lönen (inkl. socialavgifter, pension och semesterersättning) samt en förmedlingsprovision på 15% för att vi skall sköta administration, ansvartsförsäkring mm.


Vad skiljer er från ett vanligt bemanningsbolag?


Vi är en delningstjänst av medarbetare mellan bolag. Men vi möjliggöra också för arbetssökande och egenkonsulter att registrera sin kompetens och bli sökbara hos oss. Detta gör att genom oss hittar du personer som har branschkompetens och expertis inom sitt område till en kostnad som är avsevärt lägre än bemanningsbolagen för motsvarande kompetens.


För dig som söker uppdrag

VEM kan ta uppdrag?


Du kan vara anställd, arbetssökande eller egenföretagare.


Jag är anställd


Om du är anställd på ett företag för en tjänst men rollen i sig är inte 100% är sannolikheten stor att du får utfyllnadsuppdrag istället för att fokusera på din profession. Med The Tunity får du fokusera på det du faktiskt vill jobba med. Kompetensutveckling och breddat nätverk är andra uppsidor.

Om du är anställd behöver du ha din chefs godkännande och ange din chefs kontaktuppgifter. Detta gör att vi skall kunna säkerställa att det är ok att du kan ta uppdrag parallellt med din anställning. Innan du trycker på publicera så behöver du ha fått godkännande på din profil från din chef. Sedan är det bara att vänta till någon behöver din kompetens och kontaktar dig.


Jag har ingen arbetsgivare (jag är arbetssökande eller konsult) men vill ändå vara med.


Inga bekymmer. Om du får ett uppdrag (och inte har ett eget bolag) kommer du att anställas emot uppdraget. Den formella anställningen blir i Samgruppen (ett sammarbetsbolag till oss). Vi försäkrar dig, betalar in arbetsgivaravgift, pension och betalar ut din lön precis som vilken anställning som helst och det kostar dig inte en krona (många andra plattformar tar betalt på din lön).
Om du får ett deltidsuppdrag ansvar du själv för att stämma av med din a-kassa att det är ok att stämpla parallellt om detta är relevant.


Vad finns det för uppsidor för mig som individ?


Om du är anställd på ett företag för en tjänst men rollen i sig är inte 100% är sannolikheten stor att du får utfyllnadsuppdrag istället för att fokusera på din profession. Med The Tunity får du fokusera på det du faktiskt vill jobba med. Kompetensutveckling och breddat nätverk är andra uppsidor.

Om du är mellan jobb är detta ett perfekt sätt att på deltid komma in på bolag som i längden kan övergå i anställning.

Är du pensionerad men rastlös? Perfekt sätt att dela med sig av sin kompetens och tjäna pengar på deltid.


Vad fördelen med att fylla i flera kompetenskort?


Tanken är att det skall bli så lätt som möjligt för en kund att identifiera vilken kompetens du har inom resp roll. Du skapar ett CV för resp. av dina kompetensområden. Du kan tex ha mångårig kompetens som inköpare samtidigt som du under många år har arbetat som konstruktör. Detta blir två olika CV där resp CV dyker upp vid olika sökningar..


Kostar det något att registrera sig?


Nej det kostar ingenting att registrerar sig som kompetens, du lägger upp din kompetens och avvaktar till att någon hör av sig till dig.


Vad behöver jag tänka på för att öka sannolikheten att få ett uppdrag?


Några av de saker som vår erfarenhet har lärt oss ökar sannolikheten att få ett uppdrag är:

• Tydlighet med din kompetens

• Tydlighet med vad du kan bidra med hos en kund

• Rätt lönenivå för din roll och ditt geografisk område

• Alltid ha en uppdaterad profil med tillgänglighet mm. 


För företag som hyr ut sin personal

Vem är ansvarig för kompetensen?


Du som arbetsgivare har det övergripande ansvaret för din anställda men när kompetensen är på uppdrag hos en annan arbetsgivare så regleras arbetsmiljöansvar mm enligt ABRK20 som är almegas avtal mellan parter. Kompentensen om denna är anställd kommer fortsätta att vara anställd till 100% hos sin arbetsgivare. Den anställdes företag får kostnadstäckning på kompetensens lön för den delen hen är utlånad till ett annat bolag. The tunity tar ansvar för administration, ansvarsförsäkringar mm


FINNS Det någon försäkring för detta?


The tunity har en konsultansvarsföräkring när kompetensen gör uppdrag hos ett annat bolag. Kompetensen omfattas fortfarande av din grundläggande sjuk och olycksfalls försäkring.


Hur vet jag att inte kompetensen börjar jobba hos den andra parten


Är medarbetaren anställd i ett bolag så är personen inte tillgänglig för rekrytering, och enligt avtalen så får inte inhyrande bolag anlita personen utanför thetunity.com inom en angiven tidsperiod efter avslutat uppdrag.


Vad säger facket?


Vi har varit i kontakt med fackförbundet Unionen och de är positiva till denna lösning. Vid utlåning av kompetens ska man kontakta den berördas fackförbund då det kan vara tal om en omreglering av anställningsavtalet. (kan eventuellt räcka med ett mail till fackförbunden om att du och kompetensen är överens). Stäm av med ditt fack om du är osäker.


Blir det mycket administration för mig?


The tunity ansvarar för administration och fakturering. Kompetensen skriver tid och the tunity fakturerar. Det företaget som släpper iväg en kompetens behöver inte fakturera för tiden medarbetaren är utlånad utan får en kreditfaktura och en insättning på beloppen motsvarande den tiden som kompetensen varit utlånad.


Behöver jag ändra mina SNI koder hos bolagsverket?


Enligt bolagsverket skall det inte behövas om intäkten från att låna ut kompetens endast innebär någon procent av omsättning.


Vem är ansvarig för kompetensen?


Du som arbetsgivare har det övergripande ansvaret för din anställda men när kompetensen är på uppdrag hos en annan arbetsgivare så regleras arbetsmiljöansvar mm genom Allmänna bestämmelser för Resurskonsult vid industriuppdrag – ABRK 20som är almegas avtal mellan parter.